Sunday 11 November 2018

PENGAT KELADI CAMPUR KELEDEK

Pengat Keladi dengan Keledek
Pengat a.k.a Serawa
Mak aku kejapnpanggil.pengat
Kejap panggil Serawa....


Panggil apapun rasa dia sama jer sebab mender yang sama..
Aku panggil Pengat
Mak aku panggil Serawa
Tapi benda yang sama jugak..
Heeee....
Mak aku cakap ada orang panggil Pengat Keladi + Keledek ni sebagai Bubur Caca
Mak aku citer dolu2 masa mak aku sekolah menengah dalam subject Sains Rumah Tangga memang ada masakan pengat keledek+ keladi dipanggil Bubur Caca..
Macam.best jer dolu- dolu..
Sebab mak aku selalu citer about buku dan subject & cara belajar dolu2 semua best je aku dengar...!!



Aku suka Keledek
Mak aku suka Keladi
Tapi bila dah buat pengat ni bila aku makan keladi....sedap laaaaa....
Rasa liat2 dan berlendir skit bila dikunyah
Tapi smooth jer....creamy...sedap la
Selalu kalau mak aku masak Kari Ikan campur keladi ni aku x suka
Yang ni masak.pengat aku rasa sedap plak...
Kuah dia pun sebab hari ni mak aku buat x manis sangat....
Aku boleh habiskan 2 mangkuk..
Tapi 2x makan la..
Bukan sekali hadap 2 mangkuk...!
Kalau hadap 2 mangkuk sekali jalan mau perut jadi tembikai...
Hahahaha.....



Aku punya cedok keledek lebih skit..
Sebab aku suka keledek


Aummmmm.......



Keladi pun sedap....
Bila kunyah rasa macam lendir skit tapi texture dia  creamy

PENGAT KELADI DAN KELEDEK
2 ketul keledek oren
10 ketul keladi ( kecil)
( jika keladi besar guna 1 ketul sahaja)
4 cawan air
1 kotak santan
1/4 cawan sagu biji- rendam 15 minit
1 sudu teh garam
3/4 cawan gula
1/4 cawan gula perang
2 helai pandan

1. Kupas keladi dan keledek.
2. Potong dadu besar
3. Masukkan keladi dan keledek,pandan dan 4 cawan air dalam periuk dan masak hingga mendidih
4. Biar mendidih anggaran 10 minit dan masukkan sagu yang sudah direndam kembang
5. Kacau hingga sagu jernih.
6. Tambahkan garam , gula dan biar gula larut
7.Kemudian baru masukkan sangan dan kacau supaya santan tidak mendadih.
8. Perlahankan api dan biar mendiih sekejap sahaja..
9. Sesuaikan rasa
10. Sesuai hidanv panas- panas atau sejuk


Keladi dan Keledek...
Actually mak aku cakap selalunya guna keladi Thailand yang seketul besar
Tapi yang ni Keladi Cina saiz kecik..
Asal mak aku kata nak masak kari ngan ikan
Tapi akhirnya jadi pengat ni...
Sudah takdirnya begitu....



Keledek ni plak mak aku cakap  baki masak Sup Ayam ngan Keleldek hari Selasa masa cuti Deepavali...sebelum aku gi Sunway Lagoon tu..


Saiz jeladi ni lebih kecik dari keledek.
Asal ada 10 ketul tapi 2 dah x elok..
Tinggal lagi 8..
Macam lacu 10 Budak Hitam plak..
Heeeee....



Kupas keledek dan potong dadu kasar


Kupas juga Keladi

*** Pesan mak aku supaya lepas kupas kulit keladi...potong dadu dulu baru basuh
Kalau basuh dulu susah nak potong sebab lepas basuh keladi akan berlendir dan licin



Haaaa...kulit keladi dan keledek pun nak inteframe jugakk...


Masukkan keledek dan keladi dalam periuk
Haaa...pasang api...angkat periuk...senduk ...sudu semua pun nak citer jugak ke..?
Hahahaha.....
Biar lah..!!!


Masak keledek dan keladi bersama 4 cawan air dan pandan hingga mendidih


Sagu kena basuh dan rendam dalam air biasa supaya kembanv dan mudah jadi jernih bila dimasak nanti ...
Tak hancur ker..?
Mak aku cakap jangan risau x hancur
Tapi bila sagu dah diremdam jangan la amik sudu kacau macam kacau milo plak...
Kalau randam semalaman pun sagu ni mak aku kata x hancur kalau x dikacau dengan kuat..
Sebab tu kena basuh dulu..pastu rendam..
Mmmm....tu kata mak aku..
Apa2 masalah jangan tanya aku..
Tapi pm mak aku..!
Hahahaha...boley camtu...?



Mak aku kata kalau sagu dah rendam..
Bila masuk dalam.kuah dia cepat jernih
Takde la nanti ada bintik putih  pada sagu


Santan kotak
Makbaku cakap kalau guna santan kotak lebih pekat dan tidak pecah minyak
Tapi kalau santan fresh mak aku kata lebih harum dan ori


Tapi santan fresh ke...
Santan kotak ke...
Aku bukan boleh beza pun..
Heee....
Yang pasti hari ni aku habiskan 2 mangkuk..


Abang pun bawa bekal Pulut  Ayam dan Pengat Keladi dan Keledek ni...
Ok..bye

No comments:

Post a Comment