Thursday 29 November 2018

NASI GORENG PETAI BEKU

NASI GORENG PETAI BEKU

Nasi Goreng Petai Beku
Sebab memang menggunakan petai beku
Petai Frozen yang nenek bekalkan beberapa bulan yang lepas
Mak aku masa Nasi Goreng Petai


Ni la petai frozen tu
Memang dah macam petai zama mesopotamia kannn
Haaaaa....petai yang digali di Iceland ni
Kah..kah...kah
Actually ni salah satu cara nak awet petai asa musim petai tengah murah
Walaupun petai x pernah murah
Hahaha...
Tapi ni petai beli kat Kedah
Bijinya memang besar-besar
Sekeping singgit la
Klau kat KL nak dapat yang biji yang macam ni....mmmm
Tapi nak masak kena defross la dulu
Mak aku kata kna rendam dullu kasi lembut
Masa rendam....bau diaaaaaa....aumm
Hahahaha..kalau cium bau dia sampai kat otak bai


NASI GORENG PETAI FROZEN
4 cawan nasi putih
1 cawan petai frozen
1/4 cawan minyak

Bahan Tumbuk:
10 cili padi merah- cili Bangladesh
1/2 bawang besar
2 bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu teh belacan
1 sudu teh garam

1. Petai direndam dan buang airnya
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
3. Masukkan petai
4. Masuk plak nasi dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa

Nasi Goreng Petai
Makan bila2 pun sedap jer
Pagi sebagai sarapan aku ok jer
Kalau mak aku masak untuk lunch pun ok
Kalau untuk dinner  lagi sedap
Kena lak ada Teh O Panas
Tapi mak aku cakap lagi sedap minum Kopi O Panas
Mak aku kata sebab kopi boleh serap bau petai

3 comments:

  1. salam

    eeh sedapnya..kalau petai jeruk pun sure sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Petai jeruk leh masuk dalam nasi goreng juga ker..
      Mmmm...nenek selalu buat Petai Jeruk..nanti balik Kedah nak try lah...

      Delete
  2. Boleh aja. Kat sini petai dalam brine tu ok aja..bila masak. Buang air rendam..petai bila dijerukkan kulit dalam tu yang absorb tapi petai ok..aja

    ReplyDelete