Tuesday 26 June 2018

BUAT KEK GUNA SENDUK KAYU JER..!

Kek Marble..project baking raya ke-4
Masih Diary Raya
Raya ke-3 dah buat KEK MENTEGA SUKATAN CAWAN kat sini...
Esok pagi mak aku ajar plak buat Marble Cake pun sukatan gun acawan je
Kat umah baru i mana ada mixer bagai
Wisk pun xde...
Senduk kayu pun ada sebatang jer..
Yang nenek beli buat kacau pulut untuk buat ketupat
Pun senduk kayu nenek beli kar eco dengan haraga rm2.12...sebab masa tu GST ada lagu
Sekarang ni harganya dah tinggal rm2 jer dqh kot
Oven pun ada oven kecik jer yang bawa balik dari rumah KL
Sebab kat umah KL ada 2 oven..
Yang besar mak aku buat baking biskut raya musim raya
Yang kecik tu hari tu mak aku cakap bawa balik untuk nenek nak buat bengkang ubi ka..nak bakar baulu ka
Tapi tengok nenek simpan jer dalam kabinet dapur..
Nenek kata x kuasa nak buat bengkang bagai...nak makan takat seorang baik beli jew
Hari Khamis..sehari seblum raya tu kakak buat Honey cornflskes
Semangat tul kakak tahun ni...
Selalu bab bikut raya ...itu kerja mak aku
Tak pernah lagi aku tengok kakak buat Biskut Raya..
Tapi tahuin ni beria2 kakak  ajak mak aku singgah Mydin kat RTC Simpang Pulai untuk beli butter 7 cornflakes.
Mak aku cam muka x cayer jer bila kakak cakap nak beli butter bagai
Hahahaha..
Sekali meang kakak buat dowh..!
Raya ke-2 dah habis dah...
Mak aku pun semangat jer baking cake
Malam tu dah buat Butter cake
Pagi buat lak Marble Cake ni
Nenek nak Kek Oren Sunkist
Tapi mak aku kata xde stok buah orange..
Kordial Orange Sunquick  pun xde..
Sebab Achik dah terbeli Mango Sunquick
Haaa...Mango Sunquick pun ada citer..
Malam raya ada kawan Achik datang amik ketupat
Pastu mak aku buatkan minuman guna Sunquick yang Achik beli khas untuk raya
Kawan Achik minum dan cakap sedap
 Aqil pun minum..Aqil kata ni Air Mangga buat degan Air Oren..
Haaaa...copius x ??
Aqil dengan bangganya siap citer kat kawan ibu dia..
Aqil kata cara nak buat Air MAngga ni senang jer..
Amik Air Oren...masuk dlam gelas...kacau..
Haaa...jadilah Air Mangga...!!!
Faham x apa yang Aqil cakap??
Kikikiki...sebenarnya bagi Aqil kalau dah dah kat botol tulis Sunquick tu pada akal dia itu adalah Air Orenge..!
Dia x tahu yang Sunquick tu brand..
Dalam brand sunquick tu dia x tahu ada perisa orange..perisa mangga...grape .buah tropica bagai
Ok..sambung citer pasal kek ni


Mak aku citer zaman sekolah rendah mak aku lum pandai masak kek..
Nenek pun x pernah masak kek..
Tapi nenek suka makan kek..
Tapi satu habitat ( habit lah..)
Sampai sekarang nenek TAK AKAN makan kek yang dibeli..
Tak tahu kenapa
Bila tanya nenek hanya cakap x suka kek beli..
Tu jer...( tapi mak aku cakap ada sebab lain)
Nenek hanya akan makan Homemade Cake..
Dolu2 kek hanya dibuat dan dihidangkan hanya pada Hari Raya Puasa..
Setahun hanya sekali..
Raya Haji xde ker kek..?
TAK ADA..!!
Tu kata mak aku la.
Mak aku cakap sebab nak makan Homemade Cake... nenek akan beli bahan buat Kek dan minta seorang  gadis kat kampung nenek yang dipanggil Teh Bariyah untuk buatkan Kek Planta
Aku x kenal pun siapa Teh Bariyah yang mak aku citer tu...
Mmmm....mungkin kawan nenek la kot..
Kata mak aku nenek akan beli Planta tin kecik jer...tepung...gula dan telur ayamnya nenek akan ambil dari sarang ayam kampung yang nenek bela...
Bahan2 tu nenek beli awal tapi hanya akan dimasak oleh kawan nenek tu pada malam hari raya...sebab kalau masak awal habis la..!!
Hahaha..
Pastu mak aku cakap pagi Hari Raya ..kawan nenek tu akan hantarlah Kek Planta tu 1/2 biji
Kenapa 1/2 biji???
Haaa...kata mak aku sebab nenek hanya seduakan bahan jer...
Kawan nenek yang buatkan..
So...Sebiji kek tu akan dibahagi dua la...
Sebahagian untuk tuan punya bahan
Sebahagian untuk tukang masak kek
Itu dinamakan sistem pawah...
Mmm....rugi la..???
Haaa...mak aku cakap ada untung ..ada rugi...
Kalau ada bahan x pandai buat keke..xdapat la makan..
Kalau pandai buat kek tapi xde bahan..xdapat juga makan..
So...bila ada give & take..
Dua2 pun dapat makan
Tapi kek tu mak aku kata hanya untuk makan anak beranak pagi raya jer
Tak jamu pada tetamu pun sebab sikit
Untuk tetamu...nenek akan sediakan kuih2 tradisional..
Kuih apa yang selalu nenek buat..?
Mmm...mak aku cakao yang WAJIB nenek buaf ialah Kuih Karas...Baulu...Kuih Loyang...Bunga Kenerak... Wajik...Putu Kacang..Putu Beras..Kuih Bangkit & apa lagi ngah mak aku sebut..
Ada yang aku x pernah dengar dan x pernah makan sebab sekarang nenek dah x buat..
Kerana Achik dah x kasi nenek masak-masak bagai untuk raya..
Sebab nanti kalau masak-masak ..kang nenek demam kang...dah x best nak raya
Beberapa tahun lepas nenek demam pada hari raya sebeb penat mengacau dodol..dan serunding
Sejak tu Achik dah x kasi nenek masak bagai lagi untuk raya...
Sejak sebelum raya nenek dah cakap teringin nak makan kek Oren Sunkist
Tapi dah xde oren..ak aku cakap buat jer lah Butter Cake & Marble Cake ni

KEK MARBLE mak aku
1 1/2 cawan butter
1 1/2 cawan gula icing
6 biji telur
3 cawan tepung + 2 sudu teh baking powder( boleh gantu self raising flour)
( buang 2 sudu tepung dan ganti dengan 2 sudu serbuk koko untuk marble cake)
2 sudu teh esen vanila
1/4 cawan susu cair

1. Kacau gula dan butter hingga berkrim dan nampak putih
2. Pukul telur + esen vanila dalam bekas lain
3. Masukkan telur sedikit demi sikit dalam campuran butter sambail dikacau supaya sebati
4. Masukkan tepung sikit demi sikit dalam adunan tadi  agak2 dalam 2 cawan tepung sahaja dan asingkan 1 cawan tepung ( supaya senang nak agak untuk tambah koko)
 Kaup perlahan supaya kek ringan.jangan kacau terlalu kuat kerana akan membuang angin dari dai adunan dan kek akan berat
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Baki tepung 1 cawan tadi dibahagi 2
   - 1/2 cawan tepung dimasukkan dala adunan plain
   - 1/2 cawan lagi dibuang 2 sudu besar dan gantikan 2 sudu besar serbuk koko dan ayak serta
     masukkan dalam 1 lagi adunan untuk jadikan warna coklat
7. Sapu butter pada loyang kek .Panaskan oven 180
8. Sudukan dan tompokkan aduan plain dan koko dalam loyang secara berselang seli
9. Guna batang sudu dan larikkan supaya mendapat corak marble
10. Masukkan dalam oven yang sudah dipanaskan 180 dan bakar 45 minit.
11. Perikasa kek dengan mencucik tengah kek dengan lidi sate atau pisau kering
12. Jika lidi yeng dikeluarkan bersih,mnandakan kek sudah masak
13. Jika masih ada kesan adunan yang basah melekat pada lidi ,tamnah masa memasak lagi 10-15 minit
14. Biar kek sejuk sedikit baru dikeluarkan dari aguannya
15.Kek akan lebih sedap setelah disimpan sehari atau 2 hari kerana lebih lembab rasa butter akan lebih terasa

****STEP by STEP ni nampak banyak sebab  banyak ditulis  tips dan penerangan yang detail
Kalau dah faham semua tu...boleh copy resipi dan cara masak MARBLE CAKE kat sini.... yang lebih simple.




Butter dan gual dikacau hanya dengan guna senduk kayu.
Actually ni senduk buluh
Sebab senduk tu dibuat daripada buluh dan bukannya kayu




 Dah la senduk kayu
Mangkuk pun guna container bekas beli baulu panas tu jer
So..jangan nak bagi alasan xde mixer ....xde mangkuk adunan bagai..!


Pukul or kacau jer
Kalau nak dapat pahala..mak aku selalu pesan kacau ikut arah lawan jam..
Iaitu dari kiri ke kanan
Kalau baca Cooking Book mesti ditulis kacau ikut arah jam kan..
Kita orang Islam...kena kacau dari kiri ke kanan sebab apa2 yang baik sunat diutamakan kanan
Macam juga melangkah keluar rumah..
Mulakan kaki kanan..
Pernah dengar simpulan bahasa "Langkah Kanan"..?
Maksudnya rezeki...
Contoh kita sampai kat kedai makan ..ada plak kawan nak belanja...
Kita sampai jer kat kantin ada plak birthday party...dapat makan free...
Haaa...tu antara CONTOH yang dimaksudkan Langkah Kanan..
Nampak x...orang2 dulu memang mengikut sunnah dan in sha Allah dah ditentukan rezeki..
Heee.....baiklah ustazah..!!



Telur dipukul kembang besama essen vanila


Masukkan telur tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau rata supaya telur dan butter tidak berasing



Telur yang dimasukkan sedikit demi sedikit akan berrcampur dengan baik.
JIKA telur dimasukkan semuanya sekaligus...adunan akan mendadih iaitu berasingan xnak bercampur rata

Kemudian masukkan 2 cawan tepung...juga sedikit demi sdikit sambil dikaup dan dikacau perlahan


Bahagi adunan kepad 2 bahagian.
Baki tepung secawan lagi tadi juga dibahagi 2
Sebahagian dimasukkan dalam adunan plain
Sebahgian lagi tepung dibuang 2 sudu dan gantikan dengan 2 sudu koko dan diayak
Campur tepung koko tadi dalam 1 lagi adunan
Sekarang sudah ada 2 bahagian..plain dan kok


Tompokka berselang seli dalam loyang yang sudaj disapu butter dalamnya


Sepatutnya tompokan plain dan koko tu kena buat  tompokan kecik sikit baru cantik.
Untuk tompokan yang lebih menarik boleh tengok entri MARBLE CAKE kat sini....



Buat pusingan berselerak menggunakan batang sudu atai lidi atau chopstick


Corak marble akan terbentuk



Ready to baking



Semntara nak tunggu kek masak..
Jom sambung dengar citer mak aku jap .
Mm...mak aku cakap nenek sangat suka Kek Planta sebab dolu2 kedai hanya jual margerine Planta..
Sebab tu typical nenek2 asal marjerin jer semua depa panggil Planta
Padahal Planta tu brand..
Marjerin sekarang dah ada banyak brand
Tapi mak aku hanya guna Buttercup( hahaha...mak2 pun sama..Buttercup tu brand la) untuk buat Biskut Raya or Kek..
Mak aku cakap lebih harum dan sedap..


Bila dah masak biarkan sejuk sekejap dan keluarkan dari loyang


Sepatutnya kek dibiarkan seharian atuau 2 hari baru lah bertambah sedap
Tapi pastikan bertutup


Sebab dah buat terlebih adunan daripada size loyang maka akan da lah lebihannya
Jangan dibazirkan
Tuang dalam tray dan bakar lebih kurang 20 minit


Dapat lah kek versi nipis



Potong-potong jadilah slice cake

2 comments:

  1. sedap.. tu yang orang tua tua dulu yang buat baking dan kuih kuih berunsur kan telur dan tepung... selalu sakit belakang tangan dann bahu.asik memukul telur dan butter etc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheeeee...kiter memang x danggup la kalo xde mixer..kikiki

      Delete