Friday 20 April 2018

BETIK SAYUR TUMIS

Sayur Tumis Betik..
Lauk iftar mak aku hari Rabu..
Selain Sayur Tumis Betik ni ada lauk lain...
SAMBAL BILIS KENTANG kat sini....
Tapi hari tu aku x rasa pun Sayur Betik ni..
Sebab aku ada menu lain untuk Iftar..
Kan mak aku ada masakkan untuk aku....
CRISPY CHIKEN POPCORN kat sini....




SAYUR  TUMIS BETIK
1/2 biji betik muda @ betik mengkal lagi sedap
2 sudu minyak
2 helai daun limau purut
garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:
5 cili padi
1/2 bawang besar
3 bawang putih
sikit kunyit
segenggam bilis

1. Kupas betik dan parut memanjang
2. pasanaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
3. Bila naik minyak masukkan betik dan kacau rata
4. Masukkan  garam dan kacau hingga betik layu
5. Masukkan daun limau purut dan sesuaikan rasanya

Sebiji Betik Muda....
Mak aku cakap betik ni mak Wana yang bagi...
Wana tu masa dia sekolah rendah dia selalu manja2 ngan aku..
Tapi sekarang dah masuk sekolah menengah..
Dia dah malu ngan aku..
Hahahaha...mesti la..
Sebab kalau jumpa aku kat sekolah menengah..
Karekter aku 360° berubah..
Hahahaha....
Mak Wana memang selalu bagi macam2 hasil tanaman...
Antaranya mak Wana pernah bagi Pegaga...Pisang...dan macam2 ulam lagi yang aku x kenal...
Mak Wana tu ada kebun ke..?
Mmm...mak aku cakap rumah Wana tu townhouse..
Walaupun ada tanah sikitbjer..tapi mak dia rajin..
Tapi mak dia rajin tanam macam2 dalam pasu la..hidroponik la bagai...
Hari tu lalu erea rumah dia nampak pokok pisang dia dah nak masak..
Aku cakap kat mak aku soh  bagtau mak Wana...tu kalau lambat tebang ..nanti TINGGAL POKOK.
Sebab pokok pisang Pakcik kat Kedah dah pernah jadi...
Haaahh...masin molot aku rupanya..!!
Dua hari lepas tu..mak aku bagitau ...
Yang mak Wana citer pisang dia dikebas orang.
Dia bawa parang nak tebang tapi dah  TINGGAL POKOK SAHAJA...
Buah dah hilang...
Hadoiii....!!!
Kesian mak Wana..
Penat2 tanam dan bela pokok pisang tu..
Tapi yang baiknya seminggu lepas tu mak dia ada bagi sesikat pisang yang belum masak..
Mak dia cakap...kena peram dulu bagi masak..
Kalau biar kat pokok takut " PISANG BERBUAH DUA KALI"
Haaa...ok aper...kalau pisang berbuah 2x...
Hahahahahaha.....


Betik ni masih muda...
Biji benihnya masih putih..
Kalau betik dah matang bijinya aku tahu warna hitam


Mak aku cakap lagi separuh betik ni nak simpan nak buat Salad Betik SRT..
Hahahaha....apa plak la Salad Betik SRT tu..?
Mak aku cakap dolu masa sekolah menengah ada buku teks Sains Rumah Tangga...
Nama pendeknya buku SRT la..
Mak aki cakap dalam buku tu ada resipi Salad Betik...
Camana nak buat Salad Betik tu..
Haaaa...mak aku cakap....
TUNGGUUUUUUU....!!!!


So hari ni citer Sayur Tumis Betik dulu ya...
Betik  kena pilling kulit dia..
Mak aku cakap kulit betik yang hijau tu rasnya pahit...tapi sangat bagus buat ubat Cirit Birit..
Mak aku citer masa kanak- kanak ..
Achik selalu kena cirit birit.
Sebab kampung jauh dari klinik ..
Arwah atuk akan kikis Kulit Betik yang hijau tu dan perah jus hijau bagi Achik minum sebagai ubat
Mmmm...dah pahit...camaner Achik minum..??
Haaa...mak aku cakap...
Achik memang akan menangis dan meronta xnak minum
Atuk akan pegang kaki dan tangan Achik..
Pastu nenek akan tuang jus pahit tu dalam molot Achik ..
Huh....sib baik tu zaman dolu..
Kalau sekarang dan kena viral dah..
Hahahaha....


Isi Betik Muda siap diparut kasar..
Kalau xde parut..mak aku cakap boleh jer cincang...
Mak aku cakap kalau dapat buah mengkal lagi sedap..
Haaa...aku dah tahu maksud mengkal...!


Xde step by step sebab masa mak aku masak..
Aku dah terhanyut tidur depan TV...
So...ni pic sayur tumis betik yang dah siap..


Mak aku cakap Betik bukan sahaja boleh dimakan buah yang masak sebagai dessert..
Tapi juga boleh dijadikan Kudapan..dengan cara menjeruk....dijadikan Halwa...dan juga jem
Selain daripada tu betik juga sesuai dimasak menjadi lauk pauk..
Paling biasa dijadikan Somtam..
Haaa...Sontam aku suka....sebab pedas..
Mak aku cakap kalau kat Teerengganu Betik Mengkal dijadikan Rojak bersama kuah special dari ikan dan cili..
Mmm...aku x tahu pun
Yang aku tahu..
Mak aku pernah masak beberapa jenis masakan menggjnakan betik...
Antaranya...

1. SAYUR BETIK LEMAK PEDAS kat sini....
2. SAYUR PUCUK MANIS CAMPUR BETIK kat sini...
3. SAYUR BETIK DAUN SELASIH kat sini...
4. KARI AYAM KERISIK CAMPUR BETIK kat sini....
5. KARI SARDIN CAMPUR BETIK kat sini...
6. PUCUK BETIK LEMAK PEDAS kat sini....

Kalau malas nak masak.....
Tengok jer...
BETIK MASAK MERAH kat sini...
BETIK SOLO kat sini...
BUAH BETIK vs BUAH KELUBI kat sini...

4 comments:

  1. buat colek, somtam atau jeruk... sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Somtam kiter suka..
      Jeruk kiter cannot go...
      Sebut pun dah ngilu gigi..
      hehehe...tapi x tahu lah tiba2 nanti jadi suka plak ker..heeee

      Delete
  2. beli ubat gigi sensodyne.. untuk sensitive teeth. sapu sekeliling gigi biarkan dalam mulut dalam 20 mins baru gosok gigi..

    ReplyDelete
  3. air asam pekat pekat secawan..chili boh dua sudu besar.. gula dan garam secukup rasa.. dan makan dengan betik mengkal..
    tak cukup....

    sedappppp

    ReplyDelete