Wednesday 30 August 2017

LEPAT ROTI GARDENIA


Lepat Roti Gardenia...
Makan kuih pulak..
Dah banyak makan lauk jer..
Tapi bukan hari ni nyer..
Hari Ahad kot..aku pun dah lupa..malas nak check kat pic detail..
Sebab kalau check pun kuih ni dah habis pun
Hihihi..


Lepat Roti Gardenia dan Kopi O Panas
Haaa...kopi O mak aku..
Aku ngan kakak minum teh O


Lepat Roti Gardeni bau pandan
Rasa dia lemak manis
Mak aku cakao buat guna Roti Gardenia
Sebab tu nama dia Lepat Roti Gardenia..
Mak aku cakap kuih ni di ajar oleh mak Shafique Chu masa kitorang masih duduk quaters dolu..
Mmmm...pasal duduk quaters tu aku x ingat sangat pun sebab aku kecik sangat lagi..
Kata mak aku kalau guna banyak pandan lagi harum..
Tapi sebab kat umah aku xde pokok pandan..
Mak aku cakap ada 2 helai jer daun pandan dalam peti ais

LEPAT ROTI GARDENIA
10 slice roti Gardenia
4 biji telur
1 kotak santan( 1 cawan santan pekat)
½ cawan air pandan pekat
¼ sudu teh pewarna hijau
4 sudu gula( ikut manis)
secubit garam
10 keping daun pisang
(di layur terlebih dahulu)

1. Pukul telur dengan gula dan sikit garam
2. Tambah santan,air pandan dan pewarna hijau
3. Potong kulit roti supaya nanti kuih nampak cantik
4. Celup roti dalam campuran telur dan bungkus dengan daun pisang seperti membungkus lepat
( lebih baik rendam roti dalam telur agak lama supaya roti lebih menyerap telur dan santan)
5. Bungkus hingga habis dan kukus hingga masak anggaran 20 minit
6. Biar  sejuk baru dihidangkan supaya bentuk kuih cantik


Telur dan santan..mak aku cakapbasal guna 2 biji jer..pastu x cukup sebab rendam roti lama sangat..pastu tambah jadi 4


 Telur dikacau bersama esen vanila sebab pandan x cukup.
 Tak guna esen pun xpe sebab mak aku cakap kalau pandan banyak dah wangi..ni


Celup roti yang dah dibuangbkeraknya
Boleh jer x buang kerak tapi nanti kuih kurang kemas...nanti tengok kuih kat bawah yang buang kerak vs x buang kerak


Kukus kuih hingga masak



Kuih akan lembik masa masih panas


Kuih akan cantik bila dah sejuk..
Ini mak aku cakap kuih yang guna roti yang dibuang kulitnya..


Kalau tidak dibuang kulit kuih nampak kurang kemas..
Aku suka kuih yang rotinya dibuang kulit..lebih comel .
Nanti nak suruh mak aku buat lagi

2 comments: