Saturday 11 February 2017

PULUT KUNING BERHIAS

Pulut Kuning Berhias..
Tu nama yang mak aku cakap...
Mak aku buat untuk event hari Isnin..
Kat atas tu patut ada tulisan event tu...
Tapi mak aku soh blur kan tulisan atas pulut tu...
Mmmm...ntah la...x tau naper..


 Malam sebelum tido mak aku soh ingatkan nak rendam pulut..
Sebab nak wat Pulut Kuning...
Mak aku cakap kena redam ngan serbuk kunyit...
Kena letak asam keping nak bagi warna cantik...

Ni pic pulut yang dah dikukus esok pagi tu..
Mak aku yang snap..
Time ni aku lum bangun lagi kot sebab masa bangun pagi tu pukul 5.30 mak aku tengah deco dah pulut tu..
Bila tnya mak aku cakap bangun pukul 4 pagi..
Sebab biasa la pagi Isnin biasanya jalan jem lain macam..mak aku cakap kena kuar awal..
Mmm...tapi aku x suka mak aku hantar aku awal sangat...nanti bored nak dok kat kantin tunggu clasmate aku datang...
Dorang uma  erea sekolah ...pukul 7 baru nak gerak gi sekolah...
Rumah aku jauh...
Kalau lambat nanti dah la jem...
Pastu kalau lewat mesti mak aku susah nak benti kereta kat depan sekolah...
Pernah mak aku benti kat bus stop jauh tu...jenuh aku menapak naik bukit..
Sejak ada umah PRIMA tu ar jalan jadi sesak...
Haaa...dah jangkit dari mak aku lar ni...beletiaq..
Hihihi...


Pulut ni mak aku cakap masak 3kg...
Tapi nak buat Pulut Berhias ni just guna 2kg jerk...
Lagi 1kg tu mak aku cakap untuk makan sendiri dan nak bagi sikit kat mak Ismail
Mak Ismail yang selalu bagi macam- macam tu ar...

Ni untuk deco pulut tu..

Telur Puyuh rebus dan buah Tomato Ceri dicucuk ngan lidi..
Mak aku cakap tujuannya supaya telur & tomato tu lekat kuat kat pulut...
xde la nanti tengah potong pulut tu ada pulak telur yang tergolek dog...hahahaha..


Daun Parsley...
Mak aku cakap English Parsley..
Kalau Daun Sup tu panggil Chinese Parsley..


3kg pulut yang dah kukus kena gaul dengan 1kg santan yang dah campur sikit garam & sikit gula..
Mak aku cakap proses gaul santan ngan pulut yang dah masak tu namanya "aron"...
Bunyi cam cakap siam pun ada...
Hahahaha...


Pastu proses nak bentuk pulut tu...
Alas Loyang ngan plastik supaya pulut senang nak dikeluarkan dan nanti permukaan pulut jadi licin dan cantik..
Haaaaa...yang ni aku sempat tengok ...
Tapi xtengok habis sebab mak aku dah bising suruh mandi...

Isi pulut sikit- sikit sambil ditekan- tekan supaya padat..Kena tekan bagi padat ..Kalau x padat nanti mudah pecah...
Kiranya cam buat istana pasir la...kalau x padat nanti mudah runtuh...
hahaha...bestkan buat istana pasir kat pantai...


Dah penuh dan padat loyang tu..tutup ngan board alas tubdan terbalikkan pulut...
Dengan hati- hati buangkan plastik alas...


Part ni aku sempat tolong sebab masa ni dah siap mandi dan dah pakai baju...
8 biji tomato tu mak aku yang letakkan...
Ngan daun Limau Purut tu...
Daun parsley tu pun mak aku yang hias..



Haa...yang tomato 3 biji kat setiap angle tu aku yang letak...
Mak aku cakap aku lagi kreatif...hihihi...
Yang tulisan kat tengah tu mak aku buat..
Tapi dah kna blurr....hahaha
Aku rasa dah cukup cantik dah..
Tapi mak aku cakap ..
Mmmmmm...boleh la untuk amatur ..
Kalau nak lagi cantik ..kena la orang yang pro..
Mmm....ok lah tu nak jimat xyah tempah...
Pastu masukkan dalam kotak...
Ciap...

2 comments:

  1. Cantik berseri sipulut kuning.....mana serunding or kari ayam ke,rendang ke....pandai dik cella hias

    ReplyDelete
  2. Hehehe....rendangnyer ado...
    Next entri...
    Sebab panjang sangat..

    ReplyDelete