Saturday 25 February 2017

BUTTER CHICKEN


Butter Chicken...
Lauk favourite aku..abang & kakak..
Walaupun kakak x suka cheese..
Tapi lauk ni kakak suka ...


Bulan Puasa pun mak aku selalu juga masak Butter Chicken ni..
BUTTER CHICKEN bulan puasa kat sini..
STEP BY STEP kat sini pun ada...
Kalau masak lauk ni.
xyah campur lauk..
Sebab aku lebih suka butter chicken ni jer gaul ngan nasi...


Lauk ni untuk lunch..
Tapi sebab subuh- subuh mak aku dah masak..
xkan aku nak tunggu sampai lunch!!
Hahaha...
Tapi aku just makan sikit jer..
Sebab makan ngan roti jer..
Mana nak feel..!!
Butter chicken ni  kena makan ngan nasi putih baru feel...
Huh...aku tengah semangatvnak diet,xkan nak makan nasi...
Hihihihi....
Mak aku masak lunch siap- siap sebab mak aku kata hari ni mak aku ada meeting..
Lagi pun sebab abang off hari ni..

BUTTER CHICKEN
Bahan ayam:
2 keping dada ayam( dada dari seekor ayam)
1 sudu rempah kari
1 sudu tepung jagung/ tepung gandum
1 sudu teh garam
1 cawan minyak untuk goreng

Bahan Sos:
1/4 blok butter
3/4 tin susu cair
3 keping cheese(1/4 cawan)
5 cili padi
1kiub ayam

Bahan Tumis:
1 bawang besar
3 bawang putih
3 pelepah daun kari
10 cili padi cincang

1.Isi ayan dihiris jalur dan digaul bersama garam,serbuk kari dan tepung jagung


2. Goreng ayam tadi menggunakan minyak sehingga garing..


3. Panaskan kuali lain dan cairkan butter
    Tumis semua bahan tumis hingga harum..



3. Tuangkan susu cair


4. Kacau sentiasa supaya tidak mendadih..
    Mendadih tu macam susu dan butter tu jadi
    terasing..


5. Bila mendidih masukkan ayam goreng..


6. Gravy dia akan jadi kuning dan pekat sebab ada serbuk kari dan tepung dari ayam goreng..
Kacau sentiasa..

7. Sebab xde stok slice cheese,beh saja cheese apa- apa..JANGAN mozarella dah la...nanati gravy bertali- tali macam pizza..


8. Parut cheese agak- agak 1/4 cawan..

9. Masukkan cili padi sebiji- sebiji dan kacau sekejap..dan sesuaikan rasanya..

2 comments:

  1. Ayam butter atau mentega ayam...aunty x pernah makan atau masak....mesti sedapkan...gaul2 dgn nasi panas...

    ReplyDelete
  2. Mmmmm...sedap sebab lemak berkrim tapi pedas...
    Tapi nenek nenek kiter x suka lauk ni masa bulan puasa hari tu..kiter semua jer yang suka...

    ReplyDelete