Wednesday 3 August 2016

CUCUR IKAN BILIS vs KOPI O PANAS



Cucur Ikan Bilis vs Kopi O...
Minum petang aku ngan mak aku...
Mak aku lar suka sangat buat air kopi O
Aku makam cucur ikan bilis tu ngan air sarsi..
Heeeee

Cucur Ikan Bilis cicah dengan Thai Cili Sos..
Aku suka Cucur Ikan Bilis mak aku sebab garing..
Krup..krup..krup..
Ciciah Thai Chilly Sos...
Mmmmm.....Sedap do...


CUCUR IKAN BILIS ..mak aku 

2 cawan tepung gandum
2 cawan air suam ( tambah ikut lembut)
2 sudu makan air kapur
1/2 bawang besar
( 1/2 sudu teh bancuh dengan 1/2 cwn air..biar mendap & amik air yang jernih 2 sudu.
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu teh gula
1/2 cawan ikan bilis -buang kepala & tulang
2 sudu minyak
1 pokok daun sup
Minyak untuk goreng
Thai Chili Sos



1. Campur  tepung dengan garam,gula & air kapur.
2. Gaul & bancuh bersama air suam agak2 cair dan pekat yang disukai
    * jika telalu pekat kuih akan tebal & berisi..
       jika terlalu cair kuih jadi nipis & garing
3. Bila dah cukup lembutnya baru dicampurkan 2 sudu minyak & kacau rata.
4. Kemudian,masukkan bawang cincang,daun sup,ikan bilis & gaul rata.
5. Biar dalam 1/2 jam supaya adunan adi kembang & kembang
6. Panaskan minyak yang banyak.
7. Susdukan & tuang bermula dari tepi kuali supaya dapat cucur yang nipis & garing.
8. Biar cucur lekang dari tepi nkuali & jatuh dalam minyak yang panas & balik-balikkan kedua2 belah hingga kuih garing
9. Hidangkan dengan Thai Chili Sos..

KOPI O...mak aku ( 1 mug)
1 sudu makan serbuk kopi
2 sudu gula
Air panas mendidih ( 1 mug)

1. Campur sebuk kopi & gula dalam bekas lain ( contohnya kole @ teko)
2. Kacau gula & serbuk kopi hingga bercampur rata.
3. Tuang air panas mendidih & tutup bekas tersebut.
4. Biar agak-agak 2 minit & tapiskan ke dalam mug
5. Siap...


2 comments:

  1. cucur bilis , sedap oi bila makan panas-panas ngan secawan kopi ;) teh or your favourite drink

    ReplyDelete