Baru ni ..rakan sekerja saya ASP( Zura) esok pagi beliau akan bawakan saya buah belimbing buluh hasil panenan di belakang rumahnya...kilang air liur saya jadi productive🤣
Ni sambil menulis pun telan ayaq lioq baq hang...🤭
Padahal dulu-dulu kalau mak masak pindang ikan letak belimbing buluh ni atau buat sambal velimbing buluh....mmmm memang tak pandang...
Mungkin sebab mak masak ikut selera mak & Achik.Depa suka masak belimbing tu sekejap sahaja supaya bila makan masih rasa kerangupan belimbing buluh tu..
Tekak saya pula sebaliknya.Saya suka masak belimbing ni lama-lama hingga jadi lutsinar & biar beberapa ketika...lagi baik masak beberapa jam sebelum makan supaya belimbing menyerap rasa kuah atau sambal...
Masak dengan sardin jer....Tapi bikin makan menambah..Anak-anak makan kuah sambal sahaja bersama telur dadar garing...Saya pula mengutip belimbing sebiji demi sebiji...sudahnya..macam biasa..ikan tu esoknya jadi nasi goreng🤣
Saya juga abadikan dalam youtube channel saya iaitu
https://youtube.com/shorts/oWwhvyU15R0?si=9XUSeaP4dpm07x95
Sedapnya ya ampun! Terasa-rasa ikut makan sama.
ReplyDeleteKelmarin saya masak sardin tapi dengan sambal tuhau. Itu pun gabis licin tak tinggal minyak. Oh, sardin kenapalah engkau sedap sangat!
Saya pun tak jemu jemu masak sardin..tapi pakat makan luah dan bahan yang dirampaikan..ikan ya jafi nasi goreng🤣
DeleteNak kena try tuhau ni...macam best ni
Ya rabbi...lama x muncul tetiba akak buat kami terliur..SA hari ni nak masak gulai sardin campur belimbing buloh ni...dapnyaa
ReplyDeleteHaahaha..hari belimbing nampaknya...bertukar tukar idea
DeleteBaru balik rumah SA, dia jamu gulai sardin + belimbing buloh. Mai sini sambal sardin + belimbing buloh pulak. Sedap!
ReplyDeleteHari Belimbing sedunia agaknya ni PH🤣
DeleteTengok entry kak SA tadi pun belimbing ni jugak.
ReplyDeleteTu la....gulai belimbing dia kecur selera
DeletePeeeehhhhh! Ini memang feveret uncle!
ReplyDeleteGeng belimbing ni ..🤭
Deleterasanya faktor usia ni mamacella. ammi dulu pun tak layan lauk2 yang masam2 mcm asam rebus, pindang ni semua. tp sekarang itulah yang sedap ditekak. tp saya muda lagi ahakss
ReplyDeleteBetul la Ammi....
Deletefaktor umur...
Ammi pun akan menyusul dibelakang kami🤭
Belimbing wuluh ini kalo di JKT susaaah sangat nak cari. Tp di kota2 di sumatera banyaak memang. Saat di Aceh dulu, belimbing wuluh jadi bahan utama untuk membuat sambal Ganja . Bukan beneran ganja, hanya saking sedapnya, buat addict macam si G 😄. Pakai belimbing wuluh, bawang, udang, dan ntah apalagi bahannya.
ReplyDeleteKalo mama pun dulu pakai ini utk masak asam pedas, gulai ikan .