Raya baru ni abang saya ada bawa balik 4 ekor burung ruak-ruak..Kami panggil buruk wak- wak.Katanya dia beli dari pemburu burung wak wak di Kulim
Burung wak wak dah siap sembelih.tapi belum di cabut bulu.
Mak la tukang buang bulunya.Kata mak bulu burung wak wak tebal payah nak cabut.Nak senang,mak terus siatkan kulitnya
Dah siap siat kulitnya.Dagingnya merah gelap macam rupa daging ayam kampung..
Saya tak pernah lagi makan burung wak wak ni.Saya lebih mengenali burung sintar..
Kalau dulu - dulu kat kampung banyak burung wak wak tapi penduduk kampung lebih meminati burung sintar/sitar.Kalau burung sitar selalu la makan masa zaman kanak kanak.Musim menuai padi biasanya bersamaamus burung sitar mencari pasangan.Orang kampung ambil peluang mendenak,menahan jaring dan mengejar burung sitar dalam kebun getah.Biasanya depa akan meniup sejenis serunai daun ibus atau daun pokok thai bagi meniru bunyi buru sitar.Kalau yang moden sikit depa rakam bunyi serunai tu dalam tali kaset dan pasang radio transistor dalam kebun getah sepanjang malam.Burung burung sitar akan tertarik dengan bunyi yang disangka pasangan mereka.Bila terbang turun ke semak semak kebun getah pada waktu malam membuatkan mereka susah nak terbang semula untuk naik ke atas.Bila pagi menjelma maka pemburu akan memburu burung burung sitar yang dah tak mampu terbang naik dicelahan semak Ada yang menahan bubu untuk menarik perhatian burung sitar bersembunyi dalamnya dan bila dah masuk bubu memanh dah terperangkap tak boleh keluar.
Kalau musim menuai riuh rendah dalam kebun getah orang kejar burung sitar
Tapi...dah lama saya tak jumpa dah burung sitar..
Ini pun dapat burung wak wak ja..
Sebelum tu kena la belah dan kekuarkan isi perut dia..Ada perut,hati,pedal dan jantung macam ayam tapi saiz kecik la
Tapi nampak semacam la pulak... macam ๐ธ......hihihi
Cella,Adah dan suami Adah depa tak makan sebab depa tak lalu๐คฃ
Rasa daging wak wak?
Pada tekak saya rasa dagingnya sedikit liat macam daging itik...Tak tau la tekak orang lain.
Saya biasa makan burung wak-wak. Sepupu saya ternak beribu ekor untuk dipasarkan setelah diproses. Pernah sekali emak saya datang ke Lahad Datu bawa 60 ekor burung wak-wak goreng. Dapatlah keluarga sebelah Encik Suami merasa. Dagingnya lembut, mungkin sebab diternak.
ReplyDeletewahhhhh sedap burung Wak Wak ni! Ana pernah juga makan tapi adik tak suka sbb byk tulang katanya hehehe
ReplyDeletetak pernah makan burung ni kak, kalau di masak rendang atau masa ungkep sesuai kot kak sbb jenis liat kan dagingnya kene msk lama baru lembut la ye.
ReplyDeleteSy tau burung wak² dgn burung sitar ni...
ReplyDeleteBurung punai pun sedap Mak Cella, buat gulai campoq ubi keling..
Adoi telioq la pulak ๐
Macam saiz burung puyuh la kan?
ReplyDeleteTadi lunch saya goreng puyuh, belah tak putus. Masa hidang, saya terbalikkan bagi sopan rupa dia ๐
Kita suka makan burung wak wak ni.. dan suka juga memburu nya.. kalau cara saya .. saya akan buang dulu 7 tulang di bahagian peha burung ni.. than barulah masak.. Tapi burung sitar tu tak pernah lagi dgr or tengok .. menarik juga ni :D
ReplyDeleteSedapnya burung wak- wak kak...SA mengidam masa pregnantkan Dania 20 tahun lepas...alhamdulillah dapat 2 ekor dan arwah Mak Pah goreng..liat skit la dagingnya...maybe sebab dia liar kan...
ReplyDelete