Lauk Sambal Tempoyak Petai Ikan Bilis
SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS.
2 cawan ikan bilis bersih
1 cawan isi petai -hiris 3
1 cawan tempoyak.
1 cawan cili padi hijau+merah
1 bawang besar
1 ketul kunyit
1 asam keping.
2 helai daun kunyit
Minyak,garam & gula
1. Blend bawang besar,cili padi & kunyit kasar-kasar.
2. Masukkan bilis bersih dalam blender yang mengandungi bahan kisar & kisarkan bersama bilis sederhana kasar.
3. Panaskan ½ cawan minyak & tumiskan bahan blen.Tambah tempoyak,asa,garam,gula & masak hingga mendidih.
4. Masak dengan api perlahan hingga naik minyak.Sesuaikan rasa & tabur daun kunyit hiris.
Ikan talang masin +ikan talang masam.Ikan talang masin yang nampak tulang tu yang Achik post masa PKP 1 tahun lepas.
Ikan talang masam tu pulak yang Pakcik beli masa balik dalam PKPP hujung tahun lepas rasanya.
Orang kata kalau timun dengan durian,timun akan kalah sebab bergolek pun luka,digolek pun luka dek duri durian yang tajam.Tapi kalau durian dah jadi tempoyak,masa tu timun akan tenyeh-tenyeh durian...
Hidup ini kan umpama roda....hihihihi
Amboi kak siap berfalsafah durian dan timun ye?
ReplyDeleteOklah part ni sy surrender..
Sbb x pandai mkn tempoyak dan petai lg
Hihihi
Dulu saya selalu rasa orang tak makan petai rugi.
DeleteSekarang saya akui,orang tak makan petai lagi beruntung
Kak lin pun surrender.. xpandai menjiwai tempoyak..
ReplyDelete😉
Hihihi...Saya juga begitu ..dulu la...Tak reti makan tempoyak.Hanya dalam 10 tahun kebelakangan ini baru saya reti makan tempoyak.
DeleteAduh.. ni memang boleh mebocorkan periuk nasi
ReplyDeleteBocor periuk nasi takpa lagi SK....jangan bocor Noxxa...mahaiii..!!🤭
DeleteSedap agaknya sebab wak tak pernah makan tempoyak dan petai.
ReplyDeleteWak beruntung tak makan tempoyak & petai...
DeleteMak aaiii! Sambal tempoyak petai! Aromanya sampai LD....kita dah cukup menjimat tmepoyak, tingal sesudu dua saja. Durian tak juga timbul di LD!
ReplyDeleteKat KL harga durian dah mampu milik..Ada yang murah & ada yang mahal.Katanya sebakul RM 50 pun ada dah..
DeleteLauk ni jom kita angkat periuk la atas meja senang nak tambah oiiii
ReplyDeleteSib baik la ni periuk karan.Kalau zaman dapur kayu habislah jelaga atas meja...hahaha
Delete