Thursday 29 July 2021

SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS

 

Lauk Sambal Tempoyak Petai Ikan Bilis


Semalam punya semalam punya lauk yang telah mengorbankan ¾ periuk nasi.Hihihi


tabur daun kunyit banyak-banyak sedap ,& harum.Masak ½ kuali besar sambal tempoyak petai ikan bilis.Sambal tahan 2,3 hari tanpa dipanaskan.Kalau nak tahan lama lagi,panaskan setiap hari.Kalau nak masak banyak sekali gus & asingkan bekas-bekas kecik & frozenkan pun ok.

SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS.

2 cawan ikan bilis bersih

1 cawan isi petai -hiris 3

1 cawan tempoyak.

1 cawan cili padi hijau+merah

1 bawang besar

1 ketul kunyit

1 asam keping.

2 helai  daun kunyit

Minyak,garam & gula


1. Blend bawang besar,cili padi & kunyit kasar-kasar.

2. Masukkan bilis bersih dalam blender yang mengandungi bahan kisar & kisarkan bersama bilis sederhana kasar.

3. Panaskan ½ cawan minyak & tumiskan bahan blen.Tambah tempoyak,asa,garam,gula & masak hingga mendidih.

4. Masak dengan api perlahan hingga naik minyak.Sesuaikan rasa & tabur daun kunyit hiris.


Makan samabal tempoyak ni feel lauk-lauk kering ja.

Telur dadar

Ikan talang masin +ikan talang masam.Ikan talang masin yang nampak tulang tu yang Achik post masa PKP 1 tahun lepas.
Ikan talang masam tu pulak yang Pakcik beli masa balik dalam PKPP hujung tahun lepas rasanya.

Ulam timun ja.
Orang kata kalau timun dengan durian,timun akan kalah sebab bergolek pun luka,digolek pun luka dek duri durian yang tajam.Tapi kalau durian dah jadi tempoyak,masa tu timun akan tenyeh-tenyeh durian...
Hidup ini kan umpama roda....hihihihi


12 comments:

  1. Amboi kak siap berfalsafah durian dan timun ye?
    Oklah part ni sy surrender..
    Sbb x pandai mkn tempoyak dan petai lg
    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya selalu rasa orang tak makan petai rugi.
      Sekarang saya akui,orang tak makan petai lagi beruntung

      Delete
  2. Kak lin pun surrender.. xpandai menjiwai tempoyak..
    😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...Saya juga begitu ..dulu la...Tak reti makan tempoyak.Hanya dalam 10 tahun kebelakangan ini baru saya reti makan tempoyak.

      Delete
  3. Aduh.. ni memang boleh mebocorkan periuk nasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bocor periuk nasi takpa lagi SK....jangan bocor Noxxa...mahaiii..!!🤭

      Delete
  4. Sedap agaknya sebab wak tak pernah makan tempoyak dan petai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak beruntung tak makan tempoyak & petai...

      Delete
  5. Mak aaiii! Sambal tempoyak petai! Aromanya sampai LD....kita dah cukup menjimat tmepoyak, tingal sesudu dua saja. Durian tak juga timbul di LD!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat KL harga durian dah mampu milik..Ada yang murah & ada yang mahal.Katanya sebakul RM 50 pun ada dah..

      Delete
  6. Lauk ni jom kita angkat periuk la atas meja senang nak tambah oiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sib baik la ni periuk karan.Kalau zaman dapur kayu habislah jelaga atas meja...hahaha

      Delete