Sunday, 28 February 2021

BULAN PAGI

 

Bulan pagi...pukul 7.25 pagi.. Ahad 16 Rejab 1442H

ASAS RUMAH YANG KUKUH

 

Rumah : Asasnya bukanlah simen atau batu bata , tetapi asasnya adalah wanita yang solehah.

Saturday, 27 February 2021

SARDIN MASAK ASAM PEDAS MAKAN BAWAH POKOK KUINI

Sardin masak asam pedas + bendi. Saya masak ni pagi Khamis sebab dah janji dengan cleaner nak potluck lunch dengan mereka. Sebenarnya awal tahun hari tu mereka dah buat bbq sesama mereka sebagai "annual hi tea" mereka. Dorang ada call ajak saya join. Tapi hari yang sama juga cella ada final presentation yang memerlukan saya membantu. Tak dapat la saya join. Jadi kali ni sesaja nak lunch sama-sama. 


Saya hanya masak asam pedas sardin + bendi & telur dadar sahaja. Mereka bawa kari ikan, ikan gelama masam goreng & sambal belacan. Ulam, kami petik tepi pagar kuaters ada pokok  samak. Lauk marhain sahaja. Hihihi. 


 

Saya pilih untuk masak sardin sahaja sebab mudah & cepat. 



Saya guna sardin paket ni. 1 pack ada 6 ketul ikannya


SARDIN ASAM PEDAS

3pack sardin
15 kacang bendi
1 sudu makan pes asam jawa  Adabi + 1 mangkuk air
5 tangkai kesum
1 sudu makan garam
1 sudu teh gula perang
1/2 cawan minyak

BAHAN BLEND
1 cawan cili boh (+- 20 cili kering  besar)
1 bawang besar
5 bawang putih
5 hiris lengkuas
2 batang serai

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend gingga mendidih & naik minyak
2. Masukkan sardin & sosnya
3. Tambah air asam jawa * secukup air untuk kuah.Tambah juga garam & gula
4. Bila mendidih + bendi & daun kesum.
5. Masak dengan api perlahan beberapa minit hingga kuah naik minyak.Sesuaikan rasa. 

Kami makan dipondok tepi pokok kuini atas bukit tu

Pokok kuini ni tahun lepas berbuah lebat juga. Merasa juga saya 3 biji diberikan oleh cleaner. Tahun ni hanya berbuah beberapa biji. Masih berputik sebesar kelingking dicelag daun. Yang berpagar tu pencawang & ditepinya tu sedang diratakan oleh buldozer & traktor. Tapi masa kami makan buldozer & traktor dh tak nampak. Makan dibawah teduhan pohon kuini dengan dibuai hembusan angin timur memang sangat mengasyikkan. Kebetulan Pak Man ada bakar timbunan daun-daun & kayu-kayu kering tepi pondok tu. Dengan bau asap tu memang terasa seperti berada dikamoung zaman kanak-kanak. Kata Pak Man ubi kayu yang ditanam dekat tangki air tu tidak berisi. Kalau berisi boleh bakar ubi kayu dalam bara api tu. Uish...berselera betul saya makan tengahari tu. Kena dengan asam pedas, kari ikan, ikan masin, sambal belacan & ulam. Memang kena dengan tekak saya. Dengan security guard pun join sekali. Terasa sedapnya makan berjemaah dibawah teduhan pokok kuini. 



Pinggan saya penuh ulam pucuk sama yang dipetik dekat pagar sebelah kuaters tu. 


Balik rumah, sebelum maghrib saya mentong pula kat rumah dengan baki asam pedas dalam kuali yang ditinggalkan. Tiada siapa yang makan. Sudahnya saya juga yang makan. 2 kali makan nasi.. Tengahari & lewat petang.. Hihihi
Alhamdulillah... 


PULUT TETAL vs HOMEMADE SRI KAYA

 Masak Pulut Tetal ni semalam pagi. Sebelum subuh lagi gigih menagacau sri kaya. Tapi semalam kebizian nak siapkan kerja dari pagi. Pukul 6 petang masih ditempat kerja. Balik pula ngadap jem. Elok langkah kaki dalam rumah, elok azan maghrib. Hari ni nak rehatkan diri sekejap. 


Pulut tetal vs homemade sri kaya. Tekak mula teringin sejak 2 minggu lepas masa menemani mak kawan Adah ke rumah besannya. Besannya tu orang Perak & memang cakap pekat Peraknya. Katanya waktu perkahwinan semua adik beradiknya, keluarga mereka memang menyediakan pulut tetal (tapi disebutnya dalam dialek Perak sebagai "Pulut Tetei").Yang si mak kawan Adah ni terpinga-pinga apa itu pulut tetei.. Hihihi. Saya diamkan sahaja sebab taknaklah menyampok perbualan 2 besan tu. Dalam hati terfikir dah lama tak masak pulut tetal. Terus isyarat dihantar ke otak. Terbayang kesedapan pulut tetal. Isyarat dipanjangkan ke anak tekak. Memang meronta la nak makan pulut tetal ni.. Hahahaa


Menggunakan baki bunga telang lebihan buat air bunga telang berlemon petang hari Khamis. Malam tu terus rendamkan 1kg pulut sebab memang plan nak buat pulut tetal ni. 


Cicah dengan homemade srikaya pula.. Sedap sangat pada tekak pecinta pulut & perindu manis. Hihihi

Sepatutnya pulut ni selepas ditekan dibiarkan semalaman supaya betul-betul sejuk & kenyal padat. 

PULUT TETAL HOMEMADE SRIKAYA
1kg pulut - rendam semalaman @ sekurangya 4 jam
20 bunga telang - rendam dengan 1 mug air panas(rendam beberapa jam) 
4 cawan santan + 1 sudu teh garam
1 helai pandan
Plastic cling


1. 1kg pulut saya rendam semalaman

2. Kukus pulut hingga masak. 

3. Tuang pulut dalam bekas besar berasingan. 3/4 bahagian digaul dengan  3½ cawan santan bergaram. 1/4 bahagian digaul dengan 1 mung air bunga telang & ½cawan santan bergaram. Memang pulut akan nampak berair kerana kita nak pulut yang agak lembik nanti. 

4.Kedua-dua pulut plain & biru dimasukkan semula dalam kukusan secara sebelah menyebelah. (jangan digaul kedua2nya kerana nanti kita nak jadikan tompok-tompok biru. Kukus anggaran 20 minit hingga berwap

5.Angkat pulut & masa ni baru +kan kedua-dua jenis pulut sambil digaul manja. Jangan gaul terlalu rata kerana kita hanya mahukan tompokan biru seperti corak marble 

6.Masukkan dalam bekas 4 segi yang dialas plastik. Tekan-tekankan pulut seperti menekan nasi impit cara tradisional. 

7.Hempap dengan benda berat & biar semalaman @ sekurang-kurannya 5 jam supaya pulut sejuk & padat 

8.Guna pisau kek atau pisau plastik untuk memotong pulut tetal supaya kemas & tidak melekat. 

HOMADE SRIKAYA
8 biji telur ayam
2 cawan santan pekat
3 keping besar gula nisan Kelantan (+- 750gm) - boleh ganti 3 ketul gula melaka selinder 
3 helai pandan

1. Pecahkan telur, kacau & tapis 
2. Campur semua bahan dalam kuali kecik & kacau rata. 
3.Jerang air dalam rice cooker hingga mendidih. Buka penutup rice cooker. Letak kuali tadi atas permukaan rice cooker  & kacau adunan tanpa henti hingga pekat. Teruskan kacau hingga adunan pekat & naik wap. 
4. Sedia dimakan bersama pulut tetal. Jika nak simpan, biar sejuk sebelum dimasukkan dalam botol bersih. Taham 3hari jika simpan disuhu bilik. Tahan seminggu @ lebih jika simpan dalam peti sejuk,bergantung kepada penggunaan gula. Jika kurang manis jangka hayat lebih pendek kerana tiada pengawet. 



Sebaiknya guna bekas 4 segi supaya mudah nak potong nanti tanpa pembaziran. 


Alas dengan plastik supaya mudah dikeluarkan dari bekas. 



Ni untuk saya bawa nak bagi cleaner yang tolong saya kemaskan bilik. 


Ni la homemade kaya yang saya gigih kacau sebelum subuh tu. Patutnya kaya ni kacau malam supaya bila pagi dah sejuk & pekat kental cantik.Tapi malam dah kepanatan. Hihihi

Pulut tetal ni saya dah pernah buat sebelum ni. Dah pernah share rasanya.Ada dalam post PULUT BUNGA TELANG HOMEMADE KAYA.... kat sini
Tapi masa tu buat fully biru bunga telang.
Yang kali ni versi marble. Pulut Tetal ni jarang dijual digerai kuih - muih.Mungkin sebab leceh nak membuatnya. Tapi pada pandangan saya leceh lagi nak buat karipap & tepung bungkus. Cuma mungkin pulut tetal ni tidak ramai peminat kecuali orang-orang lama termasuk saya. Saya pernah beberapa kali jumpa masa hi tea & pernah sekali jumpa dijual di foodcourt 1 Utama. Kadang bila jumpa waktu hitea kat hotel ker, saya la pulak yang was-was sebab... Hihihi. Pernah sekali saya menghadiri mesyuarat yang majoritinya Cina. Hidangannya sungguh menarik. Mihun tomyam penuh seafood & sungguh harum. Saya masih ingat kuih lapisnya mempunyai 7 lapisan warna warni yang cantik sekali.Paling istimewa Pulut Tetalnya nampak berkilat cantik. Begitu juga seri kayanya. Ramai memuji makanannya sedap. Saya juga sangat teringin tetapi secara tiba-tiba kepala terlintas cafenya semua Cina & kuih muih yang dihidangkan sangat senonim dengan kuih nyonya. Terus saya cakap saya puasa. Rakan-rakan lain makan dengan penuh selera kerana pihak penganjur memang memberi keyakinan bahawa semua makanan adalah halal.Memang nampak menarik. & tidak nampak pun unsur tidak halal. Semua tiada unsur daging. Tapi kerana hati saya sudah was-was maka, jalan selamat saya katakan saya sedang berpuasa. Natijahnya sampai petang saya terpaksa menahan lapar & dahaga kerana nak ambil air mineral, saya dah cakap saya puasa. Hihihi.. 

SIMPANAN UNTUK KEHIDUPAN DI SANA

 

Ketahuilah - semoga kamu berada di dalam jagaan Allah hendaknya -

 Bahawa kamu akan pergi meninggalkan dunia ini.Kamu akan berpisah dengan keluarga dan sahabat handai , maka teruskanlah kehidupan kamu dengan perkara perkara yang dapat memberi manfaat kepada diri kamu dan simpanlah untuk dirimu itu apa apa yang kamu harapkan darinya (berbentuk amal amal soleh) yang dapat menyelamatkan kamu serta dapat mengangkat darjat kedudukan kamu di sana nanti .

Friday, 26 February 2021

SIHAT ITU SALAH SATU KEKAYAAN

 

Selagimana kamu dapat tidur tanpa perlu kepada ubat ubatan dan kamu bangkit dari tidur tanpa mengalami sebarang kesakitan dan kesukaran dan kamu boleh makan pelbagai jenis makanan maka kamu adalah orang yang paling kaya , maka sebutlah syukur al-hamdulillah.

Thursday, 25 February 2021

SALAM MAGHRIB

Berakhirlah 13 Rejab 1442..Salam maghrib

 

AIR BUNGA TELANG BERLEMON

 

Baru balik. Alhamdulillah hari ni tak jem. Semalam jem teruks dekat PUSPAKOM sampai ke depan PRIMA. Hari ni cuaca sangat panas. Dalam hati dah plan nak buat Air Bunga Telang Berlemon.


Terus keluarkan bunga tellang dari beg

Pilih ambil yang sudah kering & rendam air mendidih dalam 10 minit


Campur gula & ais kiub.. Kacau rata.. 
Warnanya biru pekat macam warna nila yang celup baju sekolah dulu-dulu


Bila dimasukkan lemon, terus airnya bertukar ungu yang cantik. Terus minum. Nikmatnya dapat minuman sejuk segar ketika cuaca panas begini

Proses pertukaran warna berlaku bila dicampur lemon. 


Bunga telang segar di tepi pokok mangga antara bilik kp & porch kereta. 

Petik petang tadi masa nak balik. Suruh anak dara tu pergi ambil kereta yang saya park kat belakang bangunan. Saya pula terus pergi petik bunga telang. 

Pokoknya dah tak rimbun sangat dah awbab musim kemarau. Banyak bunga yang kering. Tapi saya hanya petik dalam 2 genggam sahaja. Segenggam nak buat air ni. Segenggam lagisaya ada plan lain.. 


Wednesday, 24 February 2021

TANDA-TANDA ORANG YANG BAHAGIA

 

Di antara tanda tanda kebahagiaan seseorang adalah : 

- Dimudahkan baginya melakukan ketaatan kepada Allah.

- Amalannya itu menepati sunnah.

- Berkawan dengan orang orang yang soleh.

- Bagus muamalahnya dengan rakan rakan.

- Berbakti untuk orang lain.

- Mengambil berat hal ehwal orang orang Islam.

- Bijak dalam menguruskan waktunya.

Tuesday, 23 February 2021

KUAH KACANG DAGING

Hari ni meneruskan kerja hakiki. Semalam masa balik dah plan nak masak nasi impit kuah kacang untuk makan & bekal. Terus singgah beli badang sesiap


Malam tadi gigih merebus nasi impit sambil masak kuah kacang. 

Kali ni saya masak kuah kacang versi + daging. Makanan favourite Adah. 


Penuh sekuali masak kuah kacang daging. Saya guna 1/2 kg kacang tanah putih yang tanpa kulit & hampir 1/2 kg kacang tanah  biasa yang berkulit. Juga tambah 1/2kg++ daging. Nak cepatkan urusan masak... daging tu saya rebus dulu & kemudian baru potong kiub kecik-kecik. Dagingnya jenis isi pejal. Kalau dapat daging tetel @ orang Kedah cakap daging cincang, lagi la sedap berlemak. 

KUAH KACANG DAGING
1kg kacang tanah
1/2 daging(rebus empuk & dadu kecik-kecik) 
2 cawan minyak
3 asam keping
2 keping gula nisan Kelantan
(boleh ganti 3/4 caaan gula melaka hiris) 
2 sudu teh garam

BAHAN BLEND:
2 cawan cili blend 
1 bawang besar
5 bawang putih
2 batang serai
1 ketul kecik lengkuas
1 ketul kecik halia

1. Goreng @ sangai kacang tanah hingga garing & rangup. Saya goreng dengan 4 sudu minyak. Biar sejuk sikit & belnd hingga agak halus. Air agak-agak blender blade boleh berputar dengan selesa

2. Panaskan 2 cawan minyak & tumis bahan blend  & masak hingga naik minyak. 

3. Masukkan daging dadu bersama air rebusan daging

3. Masukkan pes kacang yang diblend, garam, asam keping & gula nisan/gula melaka

4. Masak hingga mendidih anggaran 15 minit. Kecilkan api & biar mendidih perlahan supaya naik minyak. Kacau sesekali supaya tidak berkerak & hangus didasar kuali. 

5. Bila pekat sesyaikan rasa & matikan api

** Kuah kacang lebih sedap dimasak awal & dibiar semalaman supaya pekat cantik rasa lebih sedap. 




Kuah kacang perlu dikacau sesekali supaya tidak berkerak & hangus didasar kuali


Beberapa minit terakhir sebelum matikan api, biar kuah mendidih perlahan dengan api kecil supaya kuah  naik minyak  & cantik


Masak kuah kacang, jangan lupa rebus nasi impit. Hihihi


Untuk dipanjangkan rezekinya. Untuk anak bujang  tidak pula ada gambarnya kerana seawal pagi sudah bertolak ketempat kerja. Walaupun dia tak minat kuah kacang ni tapi saya isikan juga sebekas  tippuware nasi impit bersama sebungkus kuah kacang ni  sebagai bekalnya. Entah dimakan engahkan tidak kerana katanya dia elergi kacang nanti muka akan naik jerawat batu. Saya paksa juga bawa bekal ni. Kalau tak nak makan, panjangkan sahaja rezeki tu. Kalau nasi impit rendang ayam atau rendang daging, laju sahaja dia nak bawa bekal



Makan dibilik kerja bersama Cella yang menemani dari pagi sampai petang


Sampai dua kali terlelap dikerusi tu. Maklumlah orang tengah bahagia dah seminggu cuti sem sampai minggu depan.. Semoga semua anak-anak yang sedang menghadapi SPM juga dipermudahkan  urusan serta dikurniakan kejayaan yang cemerlang duniawi & ukhrawi.. 


CARA MASAK SAMBAL TUMIS BILIS SIMPLE SEDAP

 Sambal bilis jer  pun.. Tapi kalau 10 orang diberi tugasan masak sambal bilis, harus ada 11 rasa yang berbeza kot. Hihihi. Ada yang guna asam keping, ada yang guna asam jawa. Ada yang guna gula pasir. Ada yang guna gula melaka. Ada yang langsung berkerat rotan berpatah arang dengan gula. Diharamkan gula dalam sambal bilis. Hihihi. Namapun manusia, pasti selera tidak sama. 


Sambal Bilis Simple Sedap. Pada tekak kami anak beranak la. Anak-anak dah memang selera mereka banyak dipengaruhi masakan maknya. Tapi banyak juga makanan fav mak yang anak-anak tak geng. Cuma bab sambal bilis ni anak-anak kata sambal bilis saya sedap. (Berani nak cakap tak sedap????) hihihihi. Saya tiada resipi rahsia pun kerana hanya bahan asas sahaja. Ada yang suka & mungkin ada yang tidak kena dengan selera mereka pun. Tapi ini resipi yang biasa saya masak. Yang wajib saya masukkan ialah gula nisan(gula kerek) Dalam masakan sambal tumis & rendang masakan saya, gula kerek ni memang wajib. Stoknya memang sekali kirim dari Kelantan @ Trengganu memang berkilo. Kadang sebab banyang sangat sampai gula cair macam gula apong Sarawak. Gula nisan ni sedap sebab lemak & manisnya tidak tajam seperti gula pasir. Untik resipi ni saya gunakan 1 mangkuk ikan bilis. Hasilnya dapatlah 2 bekas tipuware yang isi taufufa tu. 1 bekas difrozenkan. Bila-bila nak makan nasi lemak atau sewaktu dengannya, panaskan sahaja 

SAMBAL BILIS SIMPLE SEDAP
1mangkuk bilis belah bersih
1 mangkuk cili blend(-+ 30 biji cili mering) 
1/2 cawan bawang blend (1 biji bawang besar) 
1 sudu bawang putih blend(5 ulas) 
1 asam keping(boleh ganti 1/2 sudu teh pes asam jawa adabi) 
1 sudu teh penuh garam
1/4o keping gula nisan kerek (2 sudu gula melaka) 
1 cawan minyak

1. Panaskan minyak & goreng ikan bilis hingga rangup. 
2. Tanpa mengangkat bilis dsri minyak, terus masukkan bawang blend, cili blend & kacau rata. Masak hingga mendidih
3. Tambah asam keping, garan dan gula nisan/gula melaka. 
4. Masak dengam api perlahan hingga naik minyak. Sesuaikan rasa


Ikan bilis dibuang kepala,isi perut & tulangnya


Biar minyak betul-betul panas sebelum menggoreng bilis


Bila bilis garing, terus masukkan bawang besar blend, bawang putih blend & cili blend. 

Saya memang buat stok bawang putih  blend, bawang merah blend & cili blend untuk melancarkan kerja memasak. Sebenarnya malas nak bermain dengan cili bawang terutama waktu pagi. Dengan berkejar nak masak pagi-pagi, tak mau la pergi kerja dengan tangan melekat bau bawang. Begitu juga hari cuti pun. Pagi-pagi dah mandi dah pakai bedak, tak mau la lagi kupas bawang & rebus cili lagi.. Hihihihi
Tapi dalam seminggu @ 2 minggu sekali mengupas bawang & merebus juga la cili untuk stok. 
Cili blend tu saya beli dari kawan kerana cili blendnya halus mulus tiada biji & tahan lama. Bawang putih dalam botol penutup putih tu baki stok dah sebulan. Bawang putih tu saya guna beberapa labu d vlend dengan minyak masak sekadar mata blade blender boleh berputar. Botol penutup hitam tu stok bawang besar blend. Dalam sebulan saya biasanya guna 2 botol. Yang ni warnanya putih sebab saya guna bawang besar Holland.Juga blend dengan minyak masak untuk tahan lebih lama. Simpan dalam peti ais di rak biasa. In sha Allah tahan berminggu. Cuma sebelum ni saya biasa guna bawang besar yang merah. Tapi bila guna bawang Holland jangka hayat lebih lama. Pastikan bila nak guna, pastikan cepat-cepat cedok setakat keperluan & teruas simpan semula dalam peti ais supaya suhu bahan tersebut kekal. Jika lama terdedah pada suhu luar peti sejuk, takut mudah rosak. Ini dari pemerhatian & pengalaman amatur saya. Saya tak pernah buat R&D secara serius pun. Hihihi.. Walluhua'lam



Kacau rata & biar mendidih

Kacau sekali sekala supaya tidak berkerak



Tambah asam keping, garam dan gula nisan/gula melaka hiris

Masak api perlahan hingga pecah minyak


Sesuaikan rasa masam, masin dan manisnya. 












Monday, 22 February 2021

WAJIK PULUT VERSI LEMBUT

 

Wajik Versi Padat & Lembut. 

Jarang saya masak wajik versi lembut kerana saya lebih sukakan wajik versi keras yang bila kunyah melekat kat gigi. Tapi saya masak wajik versi lembut ni kerana ada yang sukakan wajik versi lembut. 


Wajik Versi Lembut ni saya gunakan gula nisan Kelantan sepenuhnya. Warnanya agak pucat berbanding menggunakan gula merah.(dark brown sugar). Tetapi rasa lebih sedap kerana gula nisan Kelantan lebih lemak & manisnya tidak tajam

WAJIK VERSI LEMBUT
1/2 kg pulut- rendam semalaman 
3 keping besar gula nisan Kelantan
2 helai pandan
1 sudu teh garam
3 cawan santan pekat

1. Kukus pulut yang sudah direndam hingga masak.Angkat & tuangkan dalam bekas besar & gaul dengan 1 cawan air. Kukus semula pulut hingga lembut. Angkat. 

2. Dalam kuali masukkan gula nisan, santan, garam & pandan

3. Biar mendidih sambil dikacau agar tidak meruap

4. Bila air gula bersantan sudah pekat, masukkan pulut kukus lembut tadi & kacau hingga rata. 

5. Masak sambil dikacau hingga pekat. Angkat & sendukkan dalam loyang yang sudah dialas daun pisang @ plastic  cling d sejukkan sebelum potong

Alas plastic cling menjadikan wajik lebih mudah dipadatkan & senang dikeluarkan bila tah sejuk. 

Keluarkan dari loyang & potong dalam bentuk diamond

Tekstur wajik versi lembut ni lebih padat seakan  pulut tetal. 


Wajik versi lembut juga lebih kenyal berbamding wajik  biasa seperti yang pernah saya masak 


Tetapi saya sangat menyukai