Tuesday 20 November 2018

SAMBAL SOTONG SEKOR- SEKOR

 Sambal Sotong Sekor- Sekor
Hahah...jangan tulis macam ni dalam axam tau
Nanti cikgu BM.potong markah
Tulislah seekor- seekor..
Sekor- sekor tu  bahasa pasar..


 Sambal Sotong Sekor- sekor ni aku yang nak..
Aku nak makan Sambal Sotong..
Nak ya g sekor2
Takmo yang potong- potong
Nak sotong yang kecik- kecik
Yang boleh masak sekor2 macam mak aku masak SAMBAL SOTONG NOSTALGIA kat sini....
Haaaa...banyak tak songeh aku..?
Alaaa....biar la....


 Makanya semalammak aku masakkan Sambal Sotong Sekor2 untuk aku...
Puas hati aku dapat makan Sambal Sotong Sekor2 ni...

SAMBAL SOTONG SEKOR- SEKOR ...mak aku

1 kg sotong kecik
1 asam keping kecik
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
10 cili padi
2 biji kentang- potong wedges dan goreng
1/2 cawan minyak

Bahan Blend:
30 cili kering
1 bawang besar

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan sotong dan masak hingga sotong berubah warna
2. Angkat sotong dan ketepikan. Simpan airnya.
3. Panaskan minyak anggaran 1/2 cawan dan goreng kentang hingga masak..Kwtepikan..Dalam minyak yang samatumis bahan blend hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan air sotong goreng tadi,asam keping,garam dan gula
5. Bila naik minyak,masukkan kentang, sotong yang sudah 1/2 masak tadi
6. Sesuaikam rasanya sertaasukkan cili padi yang dipatah2kan dan masak hingga sotong kecut dan sambal kering serta naik minyak..
7. Sesuaikan rasa dan matikan api



Actually sotong ni fah beli sejak hari Jumaat
Mak aku cakap nak masak hari Sabtu
Tapi Sabtu mak aku gi kenduri
& mak aku dah masak Kari Ayam sebab abang ada..Abang kan x makan seafood.
Maka aku cakap nak masak hari Ahad untuk aku ..
Tapi hari Ahad pun mak aku bz..
Pagi lagi maknaku dah keluar..
Mak aku cakap ada event sampai tengahari
Pastu  tengahari mak aku kata ada Hi Tea lak kat Palace Of The Golden Horses..
Mak aku ajak aku ikut sekali
Tapi aku xnak sebab aku dah janji nak jumpa kawan lama...
Pastu janji lak ngan Nad nak datang rumah..
Pun lastly x jadi
Mak aku dh tinggalkan duit suruh order pizza jer kalau Nad datang..
Tapi kawan lama pun x jadi..Nad pun x jadi..
Hahaha...makan roti jer  sepanjang hari Ahad..
Padan muka aku..
Mak aku dah ajak gi hi tea aku yabg xnak..
Mmm....tapi x nyesal pun...
Heee....


Sotong ni pun akhirnya membeku dalam freezer sampai hari Isnin baru mak aku masak..
Isnin mak aku cuti ..
Tapi seharian mak aku tidur
Pagi2 lagi mak aku masakkan Samval Sotong Sekor2 ni untuk aku dan mazak ayam untuk abang..
Kain baju pun aku yang jemur
Mak aku cakap sakit kepala migrain.
Lepas makan ubat mak aku cakap jangan kejut sebab mak aku kata nak tidur...
Ok...lepas abang gi kerja..
Aku pun berkurung dalam bilik aku juga
Sebab aku nak siapkan pasang wall paper kat almari..
Habis 1 bilik aku spray...
Harummmmmm...best jer baring2 bila bilik dah kemas dan harum...
Tapi.....
Tapi apa..?
Takde apalah.....



Ops...jap nak goreng kentang...
Mak aku nak masak Sambal Sotong
Tapi tambah juga kentang sebab kalau abang nak makan sambal boleh amik kentang...
Sotong untuk aku
Kentang untuk abang..
Hahahaha....
Tapi akhirnya abang x sempat makan pun..
Sebab abangnkata nak cepat ada event..
Aipppp....semua orang ada event jer minggu ni..!!


 Mak aku ngah goreng sutun..
Haaa...naper kena goreng dulu..
Mak aku cakap sutun tu kena goreng dulu supaya keluar jusnya dan supaya nanti nak elakkan kuah sambal jadi cair dan banjir..
Angkat bila sorong 1/2 masak..Asingkan jusnya.
Tapi jangan lak bung stok sutun yanv berperisa tu..Jus tu mak aku cakap guna masa masak sambal nanti supaya kuah sambal sedap..

Haaaaaa..
Sebelum goreng sotong tu..kena siang dulu la sotong tu..
Buang ink hitam...tulang dan gigi sotong..
Haaaa...sotong ada gigi ker...
Adaaaaa la....
Haa...mak aku dah pernah ajar CARA SIANG SOTONG kat sini....
Ada tak.orang masak sotong dengan ink dia..?
Mak aku cakap ada
Sotong Masak Hitam memang dimasak bersama ink hitam tu...
Yer ker...?
Aku x pernah makan pun...!!
Mak aku cakap dolu2 mak aku selalu buat Sotong Masak Hitam dengan ink tu..
Tapi sekarang dh x masak lagi macam tu..
Kenapa...?
Mak aku cakap ada sejarah hitam sehitam ink sotong tu..!
Biar  betik..?
Apa sejarahnya..?
Mak aku x jawab....
Okkkkkk......


 Sambal sedang ditumis hingga naik.minyak
Kenapa mesti masak sampai naik minyak?
Mak aku cakap supaya cili tu masak semourna dan tidak berbau maung..
Maung tu apa..?
Mmm...mak aku cakap aku banhak tanya...



 Lepas dah naik.minyak..masukkan air sotong tadi bersama asam,garam dan gula perang


 Bila masuk gula sambal akan naik minhak dan warna lebih gelap.
Masukkan kentang goreng


 Masukkan juga sotong 1/2 masak tadi dan kacau rata.


Masak lagi hingga kuah kering dan naik minyak...
Sesuaikan rasa..



Haaa...ni untuk sesuaikan rasa...
Bak sini cheff  nak rasa
Heeee....sedap..sedap...sedap...


Kasi make up skit...
Siap....
Tapi ni lauk aku
Untuk abang mak aku masak ayam..
Ok..bye..!

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  2. Lain Kali massage kepal mak di kepala dan tengkuk dahi muka guna baby oil supaya smooth bila picit dan urut.
    Pakai Bola golf atau Bola hockey dan roll it on with some.pressure..exert..
    Sebelum Tu letak baby oil sikit supaya.smooth..kulit.https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/pain/nerve/how-to-find-pressure-points.htm

    Tanya banyak .. Tu mesti dia pening.lagi..kesian mak..

    Anyway lain Kali buat lemon juice panas suruh mak minum.. tak pun celery Dan green apple Dan lemon juice.
    Anyway

    Rugi taknpergi hi tea. Sebab kawan kawan can jumpa.anytime bila sekolah cuti. Rugi rugi...after all kawan pun blm tentu datang hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kited.memang urut mak kiter guna ginger hot lotion...
      guna ameltz yoko yoko

      Heeee...kiter x gi hi tea...
      Tapi minum hot tea jer kat umah..
      Hahahahaha

      Delete
  3. salam golden palace minum teh mesti best the spread.

    ReplyDelete