Sambal Terung Rimbang Cili Padi Campur Udang
Terung Rimbang?
Yer kan dah cakap terung ni namanya macam- macam..
Haaaa minggu ni dah 2x mak aku masak Terung ni...
Hari tu namanya Sambal Tekokak
Ni namanya Sambal Terung Rimbang
Sebelum ni dah post Sambal Terung Belanda
Ada satu post lagi namnya Terung Pipit..
Mak aku cakap letak nama lain2 supaya tahu nama jer lain tapi bendanya sama..
So..nanti kalau lepas ni ada baca atau ada orang sebut nama lain2...
Tapi kita tahu itu adalah benda yang sama
Tapi jangan plak bertekak...
Sebab mak aku kata ada juga orang suka bertekak bila benda yang dia panggil lain..orang lain panggil lain..
Begitu juga dengan selera..
Contohnya ada sorang suka makan tempoyak..
Ada orang x suka...
Mak aku cakap pernah berlaku pasal Bubur Asyura..
Ada yang suka Asyura yang plain lemak manis macam asyura utara
Ada yang suka asyura Pantai Timur yang lebih berempah
Ada yang suka asyura yang macam bubur lambuk..
Ada yang tak suka apa pun bubur..
So....kalau suka makan..
Kalau x suka ..jangan makan..
Makan mender lain ..
Bubur oats ker..
Hahahaha....
Jangan plak yang kita x suka kita kutuk makanan tu.
Mana boleh nak paksa orang lain ikut kita..
Dah ampa oghang utgha mestilah suka kari
Dah ekau orang nismilan mestilah nak Lemak Cili Api
Dah mung orang teranung mesti suka makang Singgang Ikang..
Dah demo oghe Klate mesti suka budu
Dah mike orang Perak...mesti suka tempoyak
Dah awok orang Pahang mwsti suka ikan patin
Dah orang Johor mesti suka Asam Pedas
Dah orang Melaka mesti suka cencalok...
Mak aku cakap ada orang ok jer bila orang lain gurau kasar..
Ada orang sensitif..
So...pandai2 la ...
Heeee....syyyyy....kadang aku pun pernah juga..
Bila mak aku suka perut lembu..
Aku x suka..
Aku cakap la perut lembu tu bukan ker tempat lembu simpan...dot..dot..dot..?
Hahaha....mak aku marah..
Mak aku cakap bla..bla...bla...
Hahahaha....
Sambal Terung Rimbang ni mak aku jer makan terung nya
Aku amik sambalnya ngan udang jer
Heee...jangan kutuk2 terung tu..
Nanti mak aku marah
Kikikiki....
Sambal Terung Rimbang a.k.a Terung Pipit ni
Hari ni mak aku masak versi Sambal Cili Padi
Ala2 Sambal Tempoyak Udang Petai sebelum ni
Mmmmm...pedas bai..
Tapi sedappp....
SAMBAL TERUNG RIMBANG
1 cswan terung rimbang
1 caaan udang kecil
1 asam keping
1 sudubteh garam
1 sudu teh gula
1/4 cawan minyak
Bahan Blend:
1 cawan cili padi merah
3 ulas bawang putih
1 bawang besar
1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga mendidih dan naik minyak
2. Masukkan terung rimbang dan 1 cawan air.
3. Masak hingga terung jadi empuk dan lembut.
Jika perlu tambah lagi air dan masak lagi hingga terung empuk dan naik minyak
4. Tambah asam,garam dan gula serta udang
5. Masak hingga pekat dan naik minyak
6. Sesuaikan rasa
Terung Rimbang..
Terung Pipit
Tekokak
Terung Belanda
Latly ni mak aku asyik masak Sambal terung ni...
Musim Terung Rimbang ke...??
Mmm..mak aku cakap terung ni xde musim pun..
Dia berbuah sepanjang tahun selama mana umur pokok tu..
Mak aku cakap dolu2 mak aku x suka terung ni
Tapi sekarang jadi suka..
Haaa...jangan aku plak bila tua nanti pun suka palk terung ni.
Hahahaha...
Actually mak aku cakap...mak aku makan seminggu dua mi asyik beli terung ni dan makan terung ni sebab terbaca dalam surat khabar yang gerung ni baik untuk mata...
Bila cari info dalam internet rupanya memang banyak info about terung ni sebagai herba dan supliment yang bagus untuk mata...
Aku pun cari juga ...
Heeee....
Banyak jer...
Tapi ambil dalah satu link about
PETUA CEGAH RABUN MATA DENGAN TERUNG PIPIT/TERUNG RIMBANG
Tapi bila dah buka youtube rupanya berderet la macam2 makanan semulajadi yang bagus untuk mata...
Salah satunya berkaitan perubatan Islam yang menggunakan ayat suci Al- Qur'an
DOA RAWAT RABUN MATA kat sini.....
Mmm...bila rawatan Islam ni aku teringat dolu2 mak aku pernah bawa gi Darul Syifa kat Bangi
Aku masih ingat lagi masa tu aku tadika lagi..
Ada masa aku jadi sangat takut
Aku x boleh tidur sebab takut sangat
Tak tahu apa yang aku takut.
Masa tu kami baru pindah rumah sekarang ni
Sebelum tu kami tinggal di kuaters
Bila pindah rumah sekarang aku sangat takut..
Achik bawa pergj Darul Syifa
MMmm....tapi itu cerita lebih 10 tahun yang lalu...
Barang Lepas Jangan Dikenang..
Heeee.....
Buang tangkai terung dan basuh bersih..
Bau dia macam x sedap la
Camaner mak aku boleh cakap sedap...aku pun tak tahu...
Mmmmm....
Nampak macam green peas jer kan....
Haaa...aku pu pernah tertipu tau...
Sebab ingat green peas macam dalam mix vegetable tu...
Rupa dia cantik dan bulat2 macam buah berry jer kan....
Bahan untuk blend...
Kalau guna cili merah ni sambalnya merah
Kalau guna cili padi hijau mak aku cakapmkurang skit pedas dan warnanya macam sambal hijau la..
Lately ni juga mak aku selalh beli Cili Padi Merah a.k.a Cili Bangladesh ni..
Mak aku cakap sebab cili ni lebih pedas..
Memang pedas bai...!!
Tapi mak aku ada buat sejenis sambal belacan guna cili ni...
Mmm... power baq ang..!!
Nanti citer kemudian...
Ok..bye....
Salam
ReplyDeleteBenda yg murah lagi berkhasiat.. org Siam masak no kerap. Restaurant Ada Dalam menu.. Mahal tapi sekarang stock kurang. Selalunya Kami posting bahagian atas macam + Dalam sikit.. bila masak sedap..
Sambal goreng garing
Betul ...
DeleteMak kitet kata memang orang siam sangat suka terung ni masak Kari Hijau..
Tapi kiter cannot go kalau masak sambal whole macam ni...bau dia kuat
Kena potong macam + Dalam Dalam.. buat sambal kering ikanbilis..Ada petai campur... Sedap..masuk terung pipit masa awake tumis bawang cili...so lama masak Dan flavour caramelized from onion Dan cili meresap.kalau Ada petai.. pun..semua absorbs..
DeleteSedap
Masak lemak cili PADI daging atau ikan..
Heee.....kiter rasa cannot gonjugak sebab rasa terung ti pelek skit..
DeleteKalau terung purple tu kiter boleh go lagi...
Tapi x tahu lah kot nanti dah tua macam mak2 kiter tersuka plak..haaaaa
eleh camtu lak... masak gulai masak lemak cili api.. sedappp
ReplyDelete